maandag 9 maart 2015

Italië 2015 deel 3

Donderdag 29 januari
We zijn nog een paar dagen op de camperplek in Giardini Naxos gebleven (N37°49'9",O 15°15'32"). Als het weer een beetje droos is zijn we van plan per motor de Etna op te rijden maar we komen niet ver. Als we iets hoger in de bergen komen begint het weer te regenen en het wordt alsmaar kouder. De Etna is ook nog bedekt met een laag sneeuw dus hoog waren we in ieder geval niet gekomen.

De beheerder van de camperplek is een erg magere Duitser met de naam Enzo. Hij woont in een oude camperbus op de camperplek en hij is samen met een Italiaanse familie eigenaar van de plek. Het lijkt ons een stuk braakliggend bouwterrein dat bij gebrek aan bouwplannen nu wordt verhuurd voor de exploitatie van een camperplek. Enzo heeft ook nog een paar honden die zo mogelijk nog magerder zijn dan Enzo.Op de onderste foto zie je de camperbus van Enzo staan.

Tijdens de wandelingen kunnen we langs het strand lopen waar een rond deze tijd verlaten zwembad is gevestigd. In de zomer zal het hier wel wat drukker zijn en we hopen dan ook dat dan het strand weer zal zijn schoon gemaakt.


Na een paar dagen wordt het weer wat helderder weer en kunnen we de Etna weer zien liggen. Zo te zien zijn er mensen een vuurtje aan het stoken boven aan de vulkaan. Achteraf blijkt dat dit geen vuurtje stoken is geweest maar het begin van een serieuze uitbarsting. Er is nadien zoveel as gekomen dat het vliegverkeer tijdelijk is sitl gelegd. Helaas hebben we het niet meer gezien omdat we die dag net weer zijn vertrokken.

Het is een prachtige zonnige dag en tegen de avond komen we dan aan in één van de meest zuidelijke plekjes van Sicilië terecht in Pozzallo. Hier is een camperplaats Salvamar (N36°42'55",O 14°49'20") waar we een prachtige vrije plek hebben op wat in de zomer gebruikt wordt als camping. We hebben alles bij de hand, water, stroom en wifi. Het water is helaas niet geschikt voor de koffie en thee omdat het zoutgehalte net even te hoog ligt. Als we ons plekje verlaten staan we gelijk op het strand.We hebben een paar dagen behoorlijk veel wind en de zee gaat dan ook aardig tekeer.Vlakbij de camperplek is een voor Sicilië belangrijke haven waar ook een gedeelte militaire haven is.Hier blijken veel bootjes aan de kant te liggen waar in de afgelopen jaren vluchtelingen mee de Middellandse Zee vanuit Afrika zijn overgestoken. Als je deze bootjes ziet kun je je bijna niet voorstellen dat hiermee honderden mensen zijn gevlucht.

Ondanks de harde wind die er elke dag is hebben we toch nog 3 keer een motorrit in de omgeving gemaakt. Op aanraden van de campingeigenaar die we gemakshalve de Boss hebben genoemd hebben we de plaatsen Ragusa en Noto bezocht.

Op zaterdag worden we nog verwend door de Boss omdat hij op deze dag altijd voor al zijn gasten een maaltijd klaar maakt. Omdat er nu maar 2 campers staan met in totaal 4 mensen heeft hij een makkie natuurlijk. Stipt om 1 uur levert hij een schaal spaghetti met vis bij ons af welke we ons heerlijk laten smaken. Een extra service die door ons zeer op prijs is gesteld.

Woensdag 4 februari
Het is vandaag prachtig mooi weer, het zonnetje schijnt en het is ruim 17 graden en we hebben dan ook eerst een hele tijd buiten gezeten.Na verloop van tijd besluiten we dan maar weer te gaan vertrekken. We vullen de watertanks met zoet water wat we op een nabijgelegen parkeerterrein hebben gevonden. Ook hier staan een aanntal campers geparkeerd wat uiteraard gratis is.
We rijden langs de kust naar het westen en belanden in Gela, ondanks het advies van de Boss om deze stad vooral links te laten liggen door de raffinaderij die hier is gevestigd. Er zijn hier geen camperlekken maar we binden aan de boulevard een prachtig vrij plaatsje met uitzicht op zee. (N37°4'29",O 14°12'50")

Donderdag is het mooi weer en we pakken dan ook even de fiets om de stad in te gaan. Het historisch centrum is niet gemakkelijk te vinden omdat je eigenlijk geen idee hebt dat je er al bent aangekomen. Het is een leuk stadje maar in onze ogen niet erg bijzonder.

Langs de boulevard lopen veel mensen en enkele daarvan maken ook even een praatje met ons. Zo ook een ouder Italiaans echtpaar waarvan de man redelijk Duits kan spreken en hij geeft ons dan ook een paar tips die we op Sicilië wel moeten bezoeken. Het zijn er helaas zoveel dat we dan volgend jaar waarschijnlijk nog niet terug zijn en we laten er dan ook gauw weer een paar vervallen.

Zaterdag 7 februari
We rijden weer langs de kust richting Agrigento, de stad met de tempelvallei en besluiten, na de tip van de inwoner van Gela, een gratis camperplek in het plaatsje San Leone te zoeken. Deze blijkt in de haven te zijn en er zijn dan ook veel meer campers aanwezig. (N37°15'45",O 13°34'40") Hier treffen we dan ook de eerste Nederlanders in Italië aan, het echtpaar Dijkstra uit Winterswijk. Deze hebben hun huis en hele hebben en houden in Nederland verkocht en zijn nu al sinds augustus met de camper op pad.De kustlijn is hier prachtig maar door de harde wind van de afgelopen dagen is er eerst niet veel strand zichtbaar. Na verloop van een aantal dagen zonder wind trekt de zee zich steeds meer terug.Zondag regent het en op een lange wandeling na hebben we niet veel gedaan en ondanks dat het maandag koud is (in de bergen 6 – 7 graden) maar zonnig besluiten we een motorritje in de omgeving te gaan maken. Het laatste stukje willen we graag bij de kust langs terug rijden maar we krijgen de juiste weg niet goed te pakken. In plaats daarvan komen we op een steil, smal weggetje uit waarop tot overmaat van ramp in de bocht ook nog een heleboel grind ligt. Voorzichtig kom ik door de bocht maar Bertha haalt het niet en gaan in het grind onderuit. Gelukkig niet met een grote snelheid maar toch heeft ze veel last van de arm en de ribben. Met veel pijn en moeite lukt het om de motorrit naar de camper te volbrengen.

De volgende morgen nog veel last van de arm en ribben maar fietsen gaat nog net. We moeten de kaart van de telefoon weer opwaarderen en gaan naar een winkel waar Vodafone wordt verkocht, althans volgens de plakkaten op de ramen. Ze zijn helaas gestopt met de verkoop hiervan en de dichtstbijzijnde is in Agrigento. Volgens de winkelman is dit echter op de fiets niet te doen omdat dit 3 kilometer klimmen wordt. We hebben gelukkig e-bikes en, hoewel het een hele klim is, lukt het met weinig moeite om boven te komen. Het is een prachtig oud stadje met het mooiste uitzicht wat men maar kan bedenken.


Als we later in de middag weer terug komen wordt het alweer kouder en zijn we blij dat we weer terug zijn.

Woensdag is het nog mooier weer en lopen de temperaturen al op naar de 20 graden. In ieder geval voelt het wel zo aan. We kunnen lekker buiten koffie drinken en blijven dan nog even lekker in het zonnetje zitten.We gaan vandaag de tempelvallei bij Agrigento bezoeken. Volgens de toeristische informatie die we hebben gelezen kunnen we hier niet om heen. Het zijn inderdaad een aantal prachtige tempels op een hele mooie plek maar voor de rest is het voor ons een grote bult stenen.

Als we later weer bij de camper zijn is er iemand met een kruisnet aan het vissen in de haven. Op een gegeven moment zien we dat hij wel een stuk of 4 vissen in 1 keer in zijn net heeft. Als hij weer bij ons langs loopt ga ik even kijken hoeveel hij heeft gevangen. Het blijken er 5 te zijn en ik mag ze van hem allemaal hebben om op te eten. Dat laat ik me natuurlijk geen 2 keer zeggen…..Donderdag 12 februari
Vanmorgen weer vertrokken richting Palermo. Volgens de boekjes moeten we vooral Monreale bezoeken omdat hier een kathedraal staat die vol zit met mozaïeken. De rit hier naar toe gaat door een prachtig gebied.

We moeten via Palermo en dit is geen gemakkelijke opgave. Het is hier vreselijk druk en het duurt dan ook een hele tijd voor we de stad door zijn.
Net buiten de stad nemen we per abuis de verkeerde afslag maar omdat deze ook uitkomt in Monreale rijden we toch maar door. De weg bestaat uit haarspeldbochten die we net kunnen nemen maar als we in Monreale aankomen kunnen we eigenlijk geen kant meer op. De enige weg die we kunnen volgen heeft een hoogtebeperking tot 3 meter en de andere is een eenrichtingsweg waar we vanaf deze kant niet in kunnen. Keren kunnen we niet omdat hier geen ruimte voor is. Op dat moment komt er een buis voorbij rijden die tegen het verkeer in gaat op de eenrichtingsweg waarop ik besluit dit ook maar te gaan doen, Met veel pijn en moeite komen we midden in het centrum uit vlak voor de kathedraal. We kunnen hier alleen maar rond een plein keren en weer terug naar Palermo rijden en alsnog de goede weg nemen. Als we dan weer in Monreale aankomen blijkt de parkeerplek net aan de andere kant van de kathedraal te liggen met een prachtig uitzicht over Palermo. (N38°4'47",O 13°17'31")
De volgende dag de kathedraal bezocht en een rondje door het dorp gelopen.


Vrijdag 13 februari
Na nog een rondje door het dorp te hebben gelopen vertrekken we weer met als doel een dagje in Palermo te blijven. Dit is echter geen succes omdat we geen plek kunnen vinden waar we met onze camper kunnen blijven staan. Wellicht hadden we midden in de stad nog een plek kunnen bezoeken maar om nu nog een keer de drukke stad door te rijden wordt ons toch wat te gek. We rijden dan ook maar weer door langs de kust in oostelijke richting. Er blijken niet veel plekjes aan de ruige kust te zijn waar we kunnen parkeren maar uiteindelijk zien we dat er bij Cefalu een haven is waar ook bussen kunnen parkeren. We parkeren onze camper in de haven en we hebben een prachtig plekje. (N38°2'12",O 14°11'53")
Cefalu is een prachtig historisch stadje met hele kleine straatjes en prachtige oude winkeltjes.
Zaterdag heb ik de motor gepakt en ben de bergen rond Cefalu in gereden. Ik had een mooie bochtige route uitgezocht maar al gauw bleek dat dit een vrij hoog gebied was waar veel sneeuw was en waar ook een skipiste aanwezig was. Op een gegeven moment kwam er zoveel sneeuw te liggen dat ik maar terug ben gegaan voor een andere route.
Het andere deel van de route was dan weer wat beter te doen qua motor rijden en de temperaturen lagen weer een stuk hoger.We hebben 1 nacht in de haven gestaan en op zaterdagavond komt de kustwacht bij ons langs en zegt ons dat we hier de volgende dag niet meer kunnen staan. We moeten of nu vertrekken of morgen heel vroeg. Ze geven ons aan dat we kunnen verhuizen naar een plekje 200 meter verderop, op de straat voor het kantoor van de kustwacht en we besluiten dan ook maar gelijk hier naar toe te gaan.
De volgende morgen is niet duidelijk waarom we weg moesten, het zal wel zo zijn dat ze niet willen dat er in de haven campers komen te staan.
Het is mooi weer en we gaan vandaag de rots La Rocca beklimmen. Volgens de informatie die we hebben gelezen is het een beklimming van ongeveer een uur en we nemen dan ook de nodige flesjes water en het voer voor Noeschka mee.
De klim is erg zwaar maar het uitzicht maakt veel goed.We hebben uren rond gelopen en zijn dan ook blij dat we in het dorp eindelijk even een bakje koffie kunnen drinken. We hebben de rots nog dagen na de tijd in onze benen gevoeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten